هموروئید چیست
پاسخ به پرسش هموروئید چیست ؟
هموروئید چیست ؟ هموروئید که نام دیگر آن بواسیر می باشد ، یک بیماری مزمن و البته شایع است که به دلیل گشاد شدن سیاهرگ ها در ناحیه مقعد ایجاد می گردد. بیشتر افراد بالغ در زندگی خود به این بیماری دچار می شوند که برای آن ها احساس ناراحتی ، خارش و در برخی موارد خونریزی به همراه خواهد داشت.
افرادی که سن آن ها بیش از 50 سال می باشد ، بیش از سایر افراد در خطر ابتلا به این بیماری قرار دارند ؛ از دیگر افرادی که در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند ، می توانیم به بانوان باردار ، ورزشکاران ، افرادی که اجسام سنگین جا به جا یا بلند می کنند و غیره اشاره کنیم. بروز برخی از بیماری ها ؛ همچون اسهال ، یبوست ، بیماری های کبدی ، بارداری ، بیماری های روحی و غیره در بیماران سبب بروز بیماری هموروئید می شود.
علت بروز هموروئید چیست ؟
- یبوست مزمن
- عوامل ارثی و ژنتیک
- نشستن و ایستادن طولانی مدت
- ابتلا به عارضه های کبدی ؛ همچون سیروز کبدی
- فشارهای عصبی و استرس
- رژیم غذایی کم فیبر
- افزایش فشار خون در سیستم گوارشی بر اثر عوامل مختلف ؛ مانند اعتیاد به الکل
- کارها و فعالیت های سنگینی که انجام آن ها منجر وارد شدن فشار به رکتوم و مقعد می گردد.
انواع هموروئید
هموروئید یا بواسیر در دو نوع زیر وجود دارد :
- هموروئید داخلی : این نوع از بواسیر ، در ناحیه تحتانی پوست کنار مقعد ایجاد شده و بسیار حساس تر و دردناک تر از نوع خارجی است.
- بواسیر خارجی : بواسیر خارجی ، در داخل روده متورم شده و بیمار در حین اجابت مزاج با خونریزی مواجه می گردد.
علائم هموروئید چیست ؟
- درد
- خارش
- التهاب
- خونریزی در حین اجابت مزاج
انواع درجه های بیماری هموروئید
متخصص کولورکتال ، با توجه به شدت بیماری می توان آن را به چهار درجه تقسیم کرد ، که عبارت است از :
- درجه یک : فردی که مبتلا به هموروئید درجه یک باشد ، سیاهرگ های وی گشاد شده اما از مخرج بیرون نمی زند و رایج ترین نشانه آن خونریزی می باشد.
- درجه دو : زمانی که فرد به این درجه از بیماری مبتلا شده باشد ، سیاهرگ های وی در زمان دفع مدفوع خارج زده شده و پس از اتمام دفع مدفوع به طور مجدد به درون بر می گردد.
- درجه سه : در این درجه از عارضه ، توده های هموروئیدی با دفع مدفوع خارج شده ؛ اما بر خلاف نوع دو ، پس از اتمام دفع مدوفوع به خودی خود به داخل بر نمی گردند ، بلکه بیمار باید با هدایت دست آن را به داخل بفرستد.
- درجه چهار : توده های یاد شده در این نوع درجه ، بیرون زده شده و به هیچ وجه به داخل باز نمی گردند.
دسته بندی هموروئید از نگاه دیگر
اگر بخواهیم از دید دیگر این بیماری را بررسی کنیم با توجه به علائم مخصوص به انواع زیر تقسیم میشود :
خارجی : این عارضه زیر پوست مقعد بیمار تشکیل می شود و با خارش و سوزش در مقعد ، درد یا ناراحتی ، تورم و خونریزی همراه می باشد.
هموروئید داخلی : این بیماری در داخل راست روده خودنمایی می کند ، این نوع از بیماری قابل دیدن نمی باشد و به ندرت باعث ناراحتی می شود اما حین دفع مدفوع ، علائمی اعم از : خونریزی بدون درد ، درد و سوزش به علت هموروئید یا بواسیر بیرون زده را برای فرد ایجاد می کند.
ترموبوز : ایجاد خون در نوع خارجی از نوع ترمبوز می باشد و با علائمی چون درد شدید ، تورم و التهاب و وجود توده سفت در نزدیک آنال می باشد.
فاکتور های طبیعی موثر بر هموروئید
یکی از عواملی که بر این عارضه به شدت موثر است ، بالا رفتن سن می باشد. از آنجایی که با پیر شدن تمام بافت های بدن به تدریج تحلیل می روند ، بافت های ورید های راست روده و مقعد نیز کارایی همیشگی خود را از دست می دهند. یکی دیگر از عواملی که بر این موضوع در بانوان تاثیر گذار است ، بارداری است. وزن کودک بر ناحیه مقعد فشار وارد می کند ، ممکن است بنا به ضعف بافت های یاد شده ، بواسیر در زن حامله ایجاد شود.
تشخیص بیماری هموروئید
رایج ترین نشانه بروز بیماری هموروئید ، در بیماران خونریزی می باشد ؛ اما نباید از این نکته که نشانه بسیاری دیگر از بیماری ها نیز خونریزی می باشد ، غافل شد ؛ به همین علت متخصص کولورکتال ، پس از تشخیص این بیماری جهت انجام معاینات دقیق تر از ابزاری به نام کولونوسکوپی ، کمک گرفته و پس از اطمینان به فرد اطلاع خواهد داد که درگیر بیماری شده است یا خیر.
بروز بیماری هموروئید در کودکان
همانطور که گفته شد با افزایش سن ، احتمال بروز بیماری هموروئید افزایش می یابد و به همین علت این بیماری به عنوان یک بیماری پیری شناخته می شود و تا به حال نیز گزارشی در رابطه با ابتلا کودکان به این بیماری ، دریافت نشده است.
لازم به ذکر است احتمال بروز بیماری هموروئید ، در تمامی سنین وجود دارد و مطالب بالا طبق بیشترین آمار به دست آمده ، ذکر شده اند.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم ؟
اگر حین اجابت مزاج خونریزی داشتید یا اینکه بواسیری دارید که بعد از گذشت یک هفته با وجود مراقبت ها ، بهبود نیافته است وقت آن است که به پزشک مراجعه کنید.
بیاد داشته باشید که خونریزی مقعدی به دلیل هموروئید نیست، به خصوص اگر با علائم غیرطبیعی در عملکرد روده مانند مثلا تغییر رنگ یا قوام مدفوع مواجه شدید. خونریزی مقعدی می تواند نشانی از شرایط حاد مانند سرطان کلورکتال و مقعد باشد. اگر شدت خونریزی زیاد و با علائمی همچون سبکی سر ، سرگیجه یا غش همراه بود ، فورا به پزشک مراجعه کنید.
راه های جلوگیری از بیماری بواسیر
یکی از بهترین راه های برای جلوگیری از این بیماری این است که از غذاهای نرم استفاده کنید ، منظور از غذاهای نرم آن هایی می باشد که هضم اسانی دارند. برای جلوگیری از هموروئید یا پیشرفت آن راهکارهای زیر را در نظر داشته باشید :
- غذاهای با فیبر بالا مصرف کنید ، استفاده از میوه ها ، سبزیجات و غلات سبوس دار می باشد. این مواد غذایی باعث نرم شدن مدفوع و افزایش حجم آن می شود به نحوی که حین اجابت مزاج مجبور نیستید فشار زیادی به خود وارد کنید.
به اندازه کافی اب بنوشید ، طبق گزارشات نوشیدن 6 تا 8 لیوان اب یا اب میوه های غیر الکلی در روز برای افراد سالم الزامی است. - مکمل های فیبر را نیز در رزیم غذایی خود قرار دهید . طبق گزارشات ، اکثر مردم مقدار کافی از مکمل فیبر را دریافت نمی کنند. مکمل هایی اعم از پسیلیوم (متاموسیل) یا متیل سلولز (سیتروسل) ، علائم و خونریزی ناشی از بواسیر را بهبود می بخشد. نکته ای که باید آن را در گوشه ذهن نگه دارید این است که اگر از این مکمل ها استفاده می کنید ، حتما مصرف 6 الی 8 لیوان اب در روز را راس امور قرار دهید زیرا ، خود این مکمل ها باعث یبوست یا بدتر شدن ان می شود.
- زور زدن حین اجابت مزاج ممنوع است. حبس نفس و زور زدن حین مدفوع ، با ایجاد فشار در وریدهای قسمت تحتانی ، باعث بروز رکتوم و در نهایت هموروئید خواهد شد.
- در بیرون روی غفلت نکنید ؛ به محض اینکه احساس کردید نیاز دارید که به دستشویی بروید حتما این کار را انجام دهید در غیر این صورت مدفوع شما خشک می شود و برای دفع آن به زور زدن اضافه احتیاج خواهید داشت.
- ورزش کردن را در روتین زندگی خود قرار دهید
درمان هموروئید
افراد با دیدن علائم بیماری هموروئید باید به بهترین متخصص بیماری های مقعدی در منطقه خود مراجعه نمایند. برای انتخاب بهترین متخصص بیماری های مقعدی باید از دوستان و آشنایان خود و افرادی که این بیماری را داشته و درمان شده اند پرس و جو کنید.
بعد از انجام بررسی و معاینات لازم و تشخیص بیماری و میزان شدت آن ، بهترین نوع درمان برای این بیماری تعیین می شود. اگر بیماری در مراحل اولیه بوده و وخیم نباشد ؛ با دارو و روش های خانگی همچون خوردن مواد غذایی فیبردار ، نوشیدن آب زیاد ، نشستن در لگن آب گرم و غیره قابل درمان است. در غیر این صورت از درمان هموروئید با لیزر یا جراحی بهره گرفته می شود.