کیست مویی + دکتر معمتمدی + بهترین روش درمان
کیست مویی یک کیسه کوچک پوستی است که در آن مو وجود دارد و در فاصله بین دو باسن و در ناحیه زیر کمر به وجود می آید که ممکن است با درد همراه باشد. سینوس پیلونیدال زمانی ایجاد می شود که موها در زیر پوست رشد نمایند ، این نوع کیست ممکن است عفونی شده و خونابه یا ترشحات چرکی از آن خارج گردد. برای کسب اطلاعات بیشتر از این موضوع ، توصیه می شود خواندن این مقاله از دکتر وحید معتمدی ، بهترین متخصص بیماری های مقعدی در تهران را از دست ندهید.
در صورتی که مجرا بسته شود ، ترشحات چرکی راهی برای خروج پیدا نکرده و در داخل حفره جمع می شوند که همین امر موجب می شود ، کيست پیلونیدال آبسه کرده و با درد بسیار زیاد همراه باشد.
کیست پیلونیدال
این نوع رایج از کیست مویی ، در ناحیه شکن باسن ایجاد می شود. معمولاً علت ایجاد آن ، عفونت پوستی می باشد و اغلب در داخل کیست مو رشد می کند. کیست پیلونیدال ، باعث درد شده و نیاز به درمان دارد. این کیست می تواند یک مشکل حاد یا مزمن باشد. کیست های پیلونیدال مزمن ، در صورت عدم درمان ، می توانند به دمل چرکی و حفره های سینوسی تبدیل شوند.
چه چیزی باعث کیست پیلونیدال می شود ؟
دلیل ایجاد کیست پیلونیدال برای متخصصان هنوز به صورت دقیق مشخص نیست ، ولی رویش مو در ناحیه شکن باسن ، می تواند باعث عفونت پوست و شکل گیری کیست شود.
دلایل بروز سینوس پیلونیدال
دلیل قطعی برای بروز این نوع کیست شناخته نشده است ، ولی بر اساس حدس و گمان ها می توان دلایل زیر را علت بروز کيست مويي معرفی نمود :
- دلایل ارثی و ناهنجاری مادرزادی
- تغییرات هورمونی بعد از بلوغ
- نشستن های طولانی مدت
- شغل کم تحرک
- پوشیدن لباس تنگ
- پرمویی و داشتن موهای ضخیم و مجعد
همچنین باید بگوییم که سینوس پیلونیدال ممکن است در همه افراد ایجاد گردد ؛ اما :
- آقایان سه برابر بیشتر از خانم ها دچار این نوع از کیست می شوند.
- سینوس پیلونیدال در اشخاص چاق و دارای اضافه وزن شیوع بیشتری دارد.
چه کسانی مستعد کیست مویی هستند ؟
کیست می تواند در هر فردی به وجود آید ، ولی افراد زیر در معرض خطر بالاتر قرار دارند :
- مردان
- افراد بین دوره بلوغ و سن 40 سالگی
- افرادی که در محل کار ، تمام روز می نشینند.
- افراد چاق
- افراد دارای موی بدن ضخیم یا خشن ( این می تواند وراثتی باشد. )
- افرادی که لباس های تنگ می پوشند. ( این می تواند وضعیت را بدتر کند. )
علائم سینوس پیلونیدال
علائم این نوع کیست در افراد مختلف و با توجه به شدت آن ، ممکن است ملایم یا خیلی شدید بوده و معمولاً با علائم زیر همراه است. در صورت مشاهده علائم زیر ، به بهترین جراح و متخصص کلورکتال در تهران ، برای درمان کیست مویی مراجعه کنید:
- فرورفتگی کوچک
- خروج آب تیره ، سرد یا خونریزی از ناحیه مورد نظر
- توده بزرگ و دردناک
- در صورت آلوده بودن ، ناحیه مورد نظر حساس و قرمز می گردد.
- در صورت آلوده بودن ، تهوع و تب و احساس ناخوشی به فرد دست خواهد داد.
- دردی که هنگام نشستن ، بدتر می شود.
- وجود یک گودال کوچک یا ناحیه متورم بزرگ بین ناحیه شکن باسن
- یک دمل چرکی که از آن خون و چرک تخلیه می شود و گاهی بوی تعفن می دهد
تشخیص کیست مویی در تهران
همانطور که ذکر کردیم کیست مویی یک مشکل پوستی است که میتواند برای افرادی که به آن مبتلا میشوند ، مشکلات جدی ایجاد کند و برای شروع به اقدامات درمانی احتمالی ، ابتدا دکتر درصدد تشخیص این بیماری بر می آید. این عارضه میتواند باعث مشکلاتی مانند درد شدید ، عفونتهای پوستی ، یا عفونتهای دیگر مانند عفونتهای خونی شود. به منظور تشخیص کیست مویی ، ممکن است از روشهای مختلفی استفاده شود ، از جمله:
بررسی بصری. پزشک بصورت ظاهری کیست مویی را بررسی می کند و از شما می پرسد که آیا دردی یا تورمی در منطقه مورد نظر داشتهاید.
آزمایش خون. پزشک ممکن است از آزمایش خون برای تشخیص کیست مویی استفاده کند. این آزمایش معمولاً شامل اندازهگیری سطح سرمی کراتینین و یا سطح سرمی اوره می شود.
آزمایش ادرار. پزشک ممکن است برای تشخیص کیست مویی توصیه به انجام آزمایش ادرار کند. این آزمایش معمولاً سطح ادرار ، سطح ادرار اوره یا سطح کراتینین در ادرار را اندازهگیری می کند.
سونوگرافی. پزشک ممکن است از سونوگرافی برای تشخیص کیست مویی استفاده کند. این روش هم شامل انجام یک آزمایش سونوگرافی می شود که می تواند نشان دهد که آیا کیست مویی در پوست شما وجود دارد یا خیر.
تصویربرداری با رادیوگرافی. ضمناً پزشک برای بررسی بیشتر ، احتمال دارد از تصویربرداری با رادیوگرافی برای تشخیص کیست مویی استفاده کند.
آزمایش پوستی. همچنین گاهی پزشک از آزمایش پوستی برای تشخیص کیست مویی کمک می گیرد.
آزمایش بافتی. پزشک ممکن است از آزمایش بافتی برای تشخیص کیست مویی استفاده کند. این آزمایش ، اغلب شامل انجام یک آزمایش بافتی می شود که نشان دهنده کیست مویی در پوست شماست.
آیا کیست پیلونیدال درمان می شود ؟
پس از تشخیص کیست مویی در تهران ، مناسب ترین طرح درمان برای شما ارائه می شود. بر حسب شدت علائم ، گاهی به جراحی ، برای برداشتن کیست نیاز است. روش های درمان متعددی علاوه بر جراحی وجود دارند ، که عبارتند از :
- تخلیه کیست : این روند در مطب پزشک با ایجاد یک برش کوچک ، برای باز کردن کیست عفونی شده و تخلیه آن، قابل اجرا می باشد.
- تزریق : تزریق فنول (یک ترکیب شیمیایی اسیدی) ، می تواند از کیست های مویی ملایم و متوسط جلوگیری کند.
- آنتی بیوتیک ها : آنتی بیوتیک ها می توانند التهاب پوست را درمان کنند. هرچند ، آنتی بیوتیک ها به خودی خود قادر به درمان کیست نمی باشند.
- درمان لیزر : درمان لیزر می تواند کیست های مویی که در درون رشد کرده اند و ممکن است باعث برگشت کیست شوند را درمان نماید. در حین انتظار برای درمان ، جهت کنترل درد می توانید از کمپرس گرم در ناحیه آسیب دیده ، استفاده کنید.
آیا برای درمان کیست مویی ، جراحی مورد نیاز است ؟
داشتن کیست پیلونیدال مزمن یا بدتر شدن وضعیت آن ، همچنین ایجاد حفره سینوسی زیر پوستی از موارد جدی به شمار می آیند و باید درمان جراحی انجام شود. پس از جراحی ، گاهی جراح روی زخم را پانسمان می کند و گاهی آن را با بخیه می بندد. مراقبت دقیق از زخم جهت جلوگیری از عفونت ، حائز اهمیت می باشد. پزشک ، دستورالعمل های لازم جهت تمیز کردن زخم و زمان لازم برای پانسمان کردن آن را در اختیار شما قرار می دهد.
درمان کیست مویی در تهران
افراد در صورت مشاهده نشانه ها و علائم این بیماری می بایست به متخصص بیماری های مقعدی مراجعه نمایند. پزشک متخصص با انجام بررسی ها و معاینات لازم ، درمان مورد نظر را برای بیمار در نظر خواهد گرفت. با توجه به میزان پیشرفت بیماری ، می توان از روش های زیر برای درمان سینوس پیلونیدال استفاده کرد :
- درمان کیست مویی با دارو
- درمان کيست مويي با ليزر
- درمان کيست مويي با جراحي
مزایای درمان کیست پیلونیدال با لیزر
- در این روش میزان خونریزی کمتر از روش جراحی است.
- درد ناشی از آن کمتر می باشد.
- زخم ایجاد شده سریع تر ترمیم می شود.
- ورم ناشی از آن سریع تر فروکش می نماید.
- هزینه درمان کیست با لیزر کمتر است.
مراقبت های بعد از عمل کیست پیلونیدال
- از استراحت مطلق پرهیز نمایید.
- احساس درد و ناراحتی بعد از انجام این روش طبیعی می باشد ، برای کاهش درد و ناراحتی ناشی از عمل کیست موئی از مسکن هایی که پزشک برای تان تجویز کرده استفاده کنید.
- استراحت کافی داشته و از انجام فعالیت های سنگین بپرهیزید.
- محل زخم باید همیشه تمیز باشد ، پانسمان خود را زود به زود تعویض نمایید.
- مراقب نشستن خود بوده و از نشستن در حالتی که به محل زخم فشار وارد می کند اجتناب کنید ، برای این کار می توانید از بالش های تیوپی کمک بگیرید.
- از توالت فرنگی استفاده کنید ، زیرا استفاده از توالت ایرانی موجب ایجاد کشش و فشار زیاد بین دو عضله پایینی باسن می شود.
- در صورت باز بودن جراحی کیست مویی در تهران ، لازم است تا هر روز دوش گرفته و پس از آن پانسمانی که خیس شده است را تعویض کنید.
- در صورت بسته بودن عمل کیست ، باید در چند روز ابتدایی از استحمام خودداری نمایید.
- محل زخم را خشک نگه دارید.
- خوردن مواد غذایی حاوی فیبر و ملین را در رژیم غذایی خود بگنجانید ، زیرا مصرف آن ها از ابتلا به یبوست جلوگیری می نماید.
دکتر وحید متعمدی ، بهترین فوق تخصص کلورکتال و متخصص بیماری های مقعدی در تهران بعد از معاینه بیمار و تشخیص میزان شدت بیماری بهترین روش درمان و هزینه عمل کیست مویی در تهران را برای وی مشخص خواهند کرد.
سوالات متداول در مورد کیست مویی
آیا کیست پیلونیدال وراثتی است ؟
در بیشتر موارد ، کیست وراثتی است ؛ تاریخچه خانوادگی شما ، مثلاً داشتن موهای بدن خشن ، می تواند نقش تعیین کننده ای در ابتلا به کیست داشته باشد.
آیا کیست پیلونیدال واگیردار است ؟
کیست ، یک مشکل پوستی غیر مسری می باشد که در اثر رشد داخلی مو ایجاد می شود.
آیا در زمان بارداری ، کیست پیلونیدال رخ می دهد ؟
گر چه کیست پیلونیدال بیشتر در میان مردان شایع است ، ولی برخی زنان باردار نیز به آن مبتلا می شوند ؛ اگر در ناحیه باسن خود احساس درد می کنید ، این می تواند نشانه کیست بوده و یک درد نرمال در دوران بارداری نمی باشد ؛ بهتر است با پزشک خود تماس بگیرید.
این عارضه چگونه تشخیص داده می شود ؟
پزشک یک آزمایش فیزیکی کامل ، بر روی شما انجام می دهد ؛ اگر کیست موئی داشته باشید که با چشم غیر مسلح دیده می شود. در موارد بسیار نادر ، پزشک ، تست سی تی یا ام آر آی را برای حفره های سینوسی که در زیر سطح پوست شکل گرفته اند ، تجویز می کند.
آیا کیست مویی به خودی خود ، از بین می رود ؟
کیست گاهی به صورت خودبخود تخلیه شده و از بین می رود.
چگونه می توان از کیست مویی پیشگیری کرد ؟
اقدامات متعددی برای کمک به پیشگیری کیست یا جلوگیری از بازگشت آن ها وجود دارد ؛ این اقدامات عبارتند از :
- شستن و خشک کردن مرتب باسن و تمیز نگه داشتن این ناحیه
- کم کردن وزن برای کاهش دادن خطر
- اجتناب از نشستن طولانی مدت جهت جلوگیری از ایجاد فشار زیاد بر روی ناحیه
- تراشیدن موی اطراف باسن ( یک بار در هفته یا بیشتر )
- لازم است همواره نواحی کیست مویی را تمیز و عاری از مو نگه دارید.
- می توانید به منظور جلوگیری از افزایش عفونت از بتادین رقیق شده برای تمیز کردن این ناحیه کمک بگیرید.
- حتما تحت نظر پزشک متخصص باشید و تا زمان انجام جراحی به توصیه های پزشک خود توجه کنید.
- در صورت تجویز دارو لازم است داروی های خود را به صورت مرتب استفاده نمایید.
چه زمان باید به پزشک مراجعه کنیم ؟
کیست پیلونیدال ، یک دمل چرکی یا کورک می باشد ؛ درمان ، می تواند شامل کمپرس های گرم ، آنتی بیوتیک ها یا درمان موضعی با کرم های زداینده مو باشد ؛ در موارد جدی تر ، این کیست باید جهت درمان ، نیشتر زده شده یا تخلیه شود ؛ مثل دیگر کورک ها ، این کیست نیز با آنتی بیوتیک خوب نمی شود. بنابراین ، در اکثر موارد ، هنگام مشاهده علائم ، مراجعه به پزشک ، بهترین گزینه به شمار می آید.
علت کیست مویی در زنان
همانطور که قبلا به این موضوع اشاره کردیم ، شیوع این عارضه در آقایان بیشتر از بانوان می باشد. ، با این حال این معضل برای بانوان نیز رخ می دهد. اگر جز بانوانی هستید که دائما می نشینید یا اینکه تحرک کافی ندارید ، از اضافه وزن رنج می برید ، در محیط های گرم تعریق شما زیاد است ، پرمو هستید و به نوع پوشش راحت اهمیت نمی دهید ، مستعد کیست مویی می باشید. با رعایت رژیم غذایی سالم و داشتن تحرک ، عارضه به حد چشمگیری کاهش می یابد. در مجموع ، علت کیست پیلونیدال در مردان و زنان یکسان می باشد ، مگر در شرایطی که هورمون های زنانه در آن تاثیرگذار باشند. ممکن است گاهی به دلیل اختلالات هورمونی و افزایش ترشح برخی هورمون ها ، بانوان دچار انسداد غدد چربی و ضخامت مو شوند. یکی از علت های مهم بروز کیست در زنان ترشح بیش از حد غدد چربی و مسدود شدن آن ها می باشد. از طرفی ، افزایش ترشح هورمون تستسترون سبب ضخیم شدن موهای زائد در زنان شده و بیشتر این افراد دچار برگشت مو و در نهایت کیست پیلونیدال می شوند.
آیا کیست مویی رایج است؟
سوالی که ذهن بسیاری از افراد را به خود مشغول کرده ، این است آیا بروز چنین عارضه ای طبیعی و رایج است؟ در مجموع ، این بیماری در دسته بیماری های نادر قرار دارد ، با این حال از هر 10 انسان ، 4 نفر آن ها به این سینوس مبتلا می شوند. این آمار ، در کشور های مختلف متفاوت است ، برای مثال در فرانسه سالانه 20000 عمل جراحی به درمان کیست مویی اختصاص داده می شود و در انگلستان از هر صد هزار نفر حدود 26 نفر گرفتار این عارضه می شوند. اغلب افراد در رنج سنی 20 تا 30 سال در معرض آن قرار دارند.
هزینه عمل سرپایی کیست مویی
از مواردی که اغلب مورد پرسش بیمارن قرار میگیرد این است که آیا بیمه این پروسه پوشش می دهد یا خیر؟ در پاسخ باید گفت که به علت ماهیت سرپایی ، تنها افرادی که تحت پوشش بیمه تکمیلی هستند می توانند با هزینه کمتر به درمان خود بپردازند. اصل هزینه جراحی برای هر فرد متفاوت و بعد از معاینه پزشک تعیین می گردد. پس از انتخاب جراح حاذق کیست مویی و مراجعه به ایشان ، بنا به صلاحدید وی نوع تکنیک درمانی و هزینه به تفصیل برای شما شرح داده خواهد شد.
آبسه کیست مویی چیست ؟
در شرایطی که محتویات مرده پوست و بافت به همراه مو در داخل حفره کيست مويی باقی بماند ، بعد از مدتی دچار آبسه و عفونت خواهد شد که در این شرایط گفته می شود فرد دچار آبسه کیست مویی شده است. در صورتی که بیمار به صورت مکرر دچار آبسه شده و این آبسه ها خود به خود تخلیه شوند ، بیمار به عارضه دیگری به نام فیستوله شدن دچار می شود. بنابراین ، ترکیدن کیست به معنای درمان شدن آن نیست و لازم است حتما برای معاینه و درمان به بهترین متخصص بیماری های مقعدی مراجعه نمایید.
درمان کیست مویی در کشاله ران
معمولا برای درمان این عارضه در ناحیه کشاله ران و پایین کمر از لیزر پرتوان کمک گرفته و به روش بسته آن را تخلیه و درناژ می کنند. درمان با لیزر از بهترین و مدرن ترین روش ها بوده که دوره نقاهت آن بسیار کوتاه و مطمئن می باشد.
درمان کیست مویی با دارو
در مواردی که کیست مویی با آبسته و یا فیستول همراه باشد ، لازم است ابتدا داروهایی برای بیمار تجویز شده تا عفونت و آبسه برطرف شود. سپس بعد از کاهش التهاب و علائم عفونت می توان با جراحی کیست را خارج کرد. بنابراین باید گفت با کمک دارو به تنهایی نمی توان این عارضه را درمان نمود و این روش تنها برای نتیجه بهتر از درمان کاربرد دارد. توصیه می شود حتما از روش های درمان با لیزر برای برطرف کردن این عارضه توسط پزشک متخصص و جراحی عمومی ، کمک بگیرید.
عمل کیست مویی با روش بسته
در این پروسه ، جراح بعد از برداشتن شکاف جدار کیست و مو ، اقدام به بستن زخم باز با بخیه می کند. به همین دلیل ، بیمار بعد از درمان نیازی به تعویض پانسمان کیست مویی و یا مراقبت های بعد از درمان ندارد. در صورتی که این جراحی توسط جراح متبحر و با مهارت در این زمینه به کمک لیزر انجام شود ، احتمال بازگشت و عود مجدد کیست نزدیک به صفر خواهد بود. دوره نقاهت این جراحی کوتاه بوده و فرد بعد از 1 الی 5 روز می تواند به محل کار خود باز گردد. بعد از گذشت 4 روز از انجام درمان با جراحی لیزر می توانید به حمام رفته و ناحیه تحت عمل را شستشو دهید.
عمل کیست مویی با روش باز
در این تکنیک ، بعد از تخلیه کیست لازم است زخم باز بماند. به همین دلیل ، لازم است بیمار روزانه پانسمان خود را تعویض نماید و این پروسه تا 2 ماه ادامه دارد. از انجایی که هزینه جراحی با این روش بالا است و همچنین زخم ها در معرض عفونت و آسیب قرار دارند ، احتمال عود مجدد کیست مویی وجود دارد ، دوره نقاهت بسیار طولانی است ، توصیه نمی شود.